Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τα Ringneck!

Επειδή καλύπτει ένα μυστήριο την ομολογουμένως έντονη προσωπικότητα τους παρακάτω αναλύεται και διακρίνεται ο μύθος από την αλήθεια!

  • Μύθος Νο 1: Τα Ringneck δεν είναι κατάλληλα για κατοικίδια. Έχει θεωρηθεί και σε πολλές περιπτώσεις εμπεδωθεί η άποψη ότι τα ringneck δεν είναι κατάλληλα για κατοικίδια όπως άλλα είδη παπαγάλων. Ο λόγος που διαδόθηκε αυτός ο μύθος είναι η ηχορύπανση που δημιουργούν και το δάγκωμα σαν κακιά συνήθεια. Η αλήθεια είναι ότι έχουν δυνατό και κυρίως ενοχλητικό κράξιμο αλλά ένα ringneck συνήθως κράζει τις ώρες που δραστηροποιείται είτε μιλάμε για parent feed είτε για hand feed δεν θα κράζει τις ώρες αναπαυσής του (μεσημέρι και βράδυ). Το δάγκωμα είναι πρόβλημα μόνο στα hand feed πουλιά που κυρίως το χρησιμοποιούν όταν εξευρενούν τον κόσμο και μέχρι να ενηληκιωθούν οπότε και μετά σταματάει και όχι σαν επιθετική συμπεριφορά. Ένα parent feed και ένα hand feed ringneck θα προτιμήσει να απομακρυνθεί αν νιώσει ότι απειλείται.
  • Μύθος Νο 2: Τα αρσενικά ringneck είναι καλύτεροι ομιλητές από τα θηλυκά. Η αλήθεια είναι ότι τα δύο φύλα έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες ομιλίας. Ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η ενασχόληση του ανθρώπου μαζί τους. Όσο περισσότερο ασχοληθεί ένας άνθρωπος μαζί τους τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να μιλήσει. Ο λόγος που διαδόθηκε αυτή η φήμη είναι ότι κατά το παρελθόν ο άνθρωπος- ιδιοκτήτης είχε επιλέξει να προσπαθήσει περισσότερο με τα αρσενικά του είδους. Σε κάθε περίπτωση αναπτύσουν περιορισμένο λεξιλόγιο που δεν μπορεί να συγκριθεί με ενός african grey. Συνήθως θα πουν με καθαρότητα το πολύ ως 10 λέξεις και θα κάνουν διάφορους ήχους όπως σφυρίγματα, τριξίματα, κουδουνίσματα κ.α. Δεν αποκλείεται όμως και να μην μιλήσουν καθόλου παρότι θα έχει ασχοληθεί κάποιος μαζί τους συστηματικά. Η επικοινωνία και το δέσιμο που αναπτύσει με το άτομο που το φροντίζει όμως είναι δεδομένη και υπερβαίνει την ικανότητα ομιλίας στα συναισθήματα που δημιουργεί. Το ringneck όπως και όλοι οι παπαγάλοι που έχουν την δυνατότητα ομιλίας είτε λίγο είτε πολύ αποδεδειγμένα μπορούν να συνδυάσουν την λέξη που χρησιμοποιούν με το νοημά της. Μην απορείσετε αν σας ζητάει μήλο κάθε φορά που βλέπει ένα μήλο γιατί ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το μήλο και το θέλει! Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η νοημοσύνη ενός ringneck μπορεί να συγκριθεί με ενός ανθρώπου 2 ετών. Περιλαμβάνοντας και την ανάπτυξη λόγου, την επίλυση προβλημάτων και γρίφων και την αντίληψη γενικά!!!
  • Μύθος Νο 3: Τα θηλυκά ringneck είναι πολύ πιο επιθετικά. Αυτός ο μύθος ξεκίνησε σίγουρα λόγω της συμπεριφοράς του θηλυκού κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής. Ναι τότε γίνονται επιθετικά αλλά σε όλο το ζωικό βασίλειο συμπεριλαμβανομένου όλων των ειδών τους παπαγάλους τα θηλυκά γίνονται πιο επιθετικά προκειμένου να προστατεύσουν και να φέρουν εις πέρας την μοναδική αποστολή τους. Στην πραγματικότητα τα δύο φύλα είναι το ίδιο ακριβώς επιθετικά δηλαδή δεν είναι καθόλου επιθετικά και τα δύο.
  • Μύθος Νο 4: Το χρώμα ενός ringneck παίζει ρόλο στο πόσο καλό θα είναι ως κατοικίδιο. Και πάλι όχι. Όσο περισσότερο ασχοληθεί ο άνθρωπος μαζί του τόσο καλύτερο κατοικίδιο θα γίνει. Προφανώς αυτός ο μύθος προέκυψε γιατί διαδόθηκαν οι μεταλλάξεις και λόγω ομορφιάς και σπανιότητας ο άνθρωπος ασχολήθηκε περισσότερο μαζί τους.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Διατροφή Ringneck

Μία ισοροπήμμενη διατροφή περιλαμβάνει λίγο απ' όλα και βοηθάει στην ευρωστία και μακροζωία των ringneck.

 

Φρούτα

Λατρεύουν: Μήλο, Σταφύλια, Ρόδι, Κεράσι
Τους αρέσει: Αχλάδι, Πορτοκάλι, Ακτινίδιο, Πεπόνι, Καρπούζι, Μάνγκο
Θα δοκιμάσουν: Μπανάνα, Φράουλα, Βερίκοκο, ότι τους δώσετε!!!
Απαγορεύεται: Αβοκάντο

 

 

 

 

Λαχανικά

Λατρεύουν: Καλαμπόκι, Καρότο, Πιπεριά (ακόμη και την καυτερή), Μπρόκολο
Τους αρέσει: Κολοκυθάκι, Λάχανο, Μαρούλι
Θα δοκιμάσουν: Κουνουπίδι, Χόρτα (πικραλίδα, ζωχός), Φασολάκια, Αρακάς, ότι τους δώσετε!!!



 Σπόροι

Λατρευούν: Αραχίδες (φυστίκι αράπικο άψητο και ανάλατο εννοείται), Ηλιόσπορος (άσπρος και μαύρος), Βρώμη, Κριθάρι, Σιτάρι, Σπόροι κολοκυθας 
Τους αρέσει: 
Κεχρί, Βόρι (άσπρο, κίτρινο, κόκκινο), Καναβούρι, Φαγόπυρο,  Λινάρι, Νίζερ
Θα δοκιμάσουν: Κάρδαμο, Κία, Κουκουνάρι, ότι τους δώσετε!!!

Προτιμήστε συσκευασμένους καλής ποιότητας μείγματα σπόρων γνωστών εταιρειών.
Deli nature, Versela laga, Manitoba

http://blog.gogreen.gr/wp-content/uploads/2014/02/25717.jpeg


Αγαπημένη λιχουδιά: Κεχρί τύπου millet



 

Pellet

Ολοκληρωμένη διατροφή ξηράς τροφής σε σφαιρίδια. Πρέπει να γνωρίζει από την αρχή της ζωής του ένα ringneck αυτή την διατροφή ή αλλιώς να υπάρξει μία μετάβαση σταδιακά. Θεωρητικά δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για μια ισορροπημένη διατροφή. Βέβαια λαχανικά και φρούτα σε μικρές ποσότητες ωστέ να αποφευχθεί να τρώει μόνο αυτά επιτρέπονται. Σπόροι δεν χρειάζονται και δεν έχουν κάτι επιπλέον να προσφέρουν παρα μόνο τον κίνδυνο επειδή είναι πιο γευστικοί να εγκαταλείψουν τα pellet.
Αν επιλέξετε pellet εμπιστευτείτε την HARRISON'S. Δυστυχώς μόνο από εξωτερικό. 

Αν μιλάμε για ringneck ταισμένο στο χέρι μπορεί να δοκιμάσει οτιδήποτε του προσφερθεί μαγειρεμένο ή όχι.
Απογορεύονται σοκολάτα, καφές, λάδια, άλατι, ζάχαρη και συντηρητικά.

Μέθοδοι αναπαραγωγής Ringneck

 

 
Κατά την αναπαραγωγή ringnecks υπάρχουν δύο προσεγγίσεις που μπορούν να ασκηθούν με επιτυχία:

Τη στέγαση των πουλιών ξεχωριστά ανάλογα με το φύλο τους ή τη στέγαση μεμονωμένων ζευγαριών μόνιμα.  

Και οι δύο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συνήθως έχουν μεγάλη επιτυχία.  

Η επιλογή μίας μεθόδου εκτροφής συνήθως εξαρτάται από τα κίνητρα του εκτροφέα.


Μέθοδος 1η:
  
Οι εκτροφείς οι οποίοι εκτρέφουν ringnecks για μεταλλάξεις συνήθως διαχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά.
Λίγο πριν πλησιάσει η εποχή της αναπαραγωγής το αρσενικό εισάγεται μέσα στο κλουβί του θηλυκού που έχει ήδη τοποθετηθεί η κατάλληλη φωλιά.  
Αν εφαρμόστει αυτή η μέθοδος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μετά και κυρίως πριν την εισαγωγή του αρσενικού στο κλουβί του θηλυκού.
Ένα θηλυκό Ringneck μπορεί να είναι πολύ επιθετικό, ειδικά αυτή την περίοδο.
Εκείνη δίνει το ρυθμό του φλερτ.
Ένα θηλυκό Ringneck που δεν εποπτεύεται μπορεί γρήγορα να τραυματίσει ή ακόμα και να σκοτώσει τον συντροφό της.
 Έτσι, πριν από την εισαγωγή του αρσενικού στο κλουβί του θηλυκού, μερικές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να επιτευχθεί ελαχιστοποίηση τυχόν επιθετικής συμπεριφοράς. 
Όταν το θηλυκό αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για την αναπαραγωγή, συνήθως ξοδευόντας χρόνο μέσα στη φωλιά, το αρσενικό θα πρέπει να τοποθετείται κοντά στο κλουβί της ωστέ να υπάρχει οπτική επαφή αλλά όχι άμεση.  
 Το θηλυκό πρέπει να προσαρμοστεί στην παρουσία του αρσενικού προτού να μπορέσει να εισαχθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το θηλυκό μπορεί να περνά ώρα προσκόλλειμένο προς την πλευρά του κλουβιού της κοντά στο αρσενικό.
Ο εκτροφέας πρέπει να τους κρατήσει χώρια για περίπου μια-δύο εβδομάδες και τουλάχιστον μέχρι ο εκτροφέας να είναι βέβαιος ότι ενδιαφέρεται το θυληκό για τον σύντροφο της.
 Στη συνέχεια μπορεί να τοποθετήσει τα ringnecks μαζί. 
Αφού έχουν εισαχθεί τα ringnecks το θηλυκό μπορεί να κυνηγήσει το αρσενικό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο πτηνοτρόφος θα πρέπει να επαγρυπνά για να εξασφαλιστεί ότι το θυληκό δεν θα βλάψει το αρσενικό.  
Αν είναι προφανές  ότι δεν ταιριάζουν πρέπει να χωριστούν άμεσα και να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή  ή ακόμα καλύτερα να επιλέξει ένα νέο σύντροφο.



Μέθοδος 2η:

Το ζευγάρι παραμένει όλη την διάρκεια του χρόνου μαζί ξεχωριστά από άλλα ζευγάρια.
 Έτσι το ζευγάρι αναπτύσει δεσμούς δυνατούς και βοηθάει στην επιτυχημένη αναπαραγωγή και το σωστό μεγάλωμα των νεοσσών.
Η δεύτερη μέθοδος ενέχει λιγότερους κινδύνους και ταιριάζει περισσότερο σε μικρούς εκτροφείς. 
Η μέθοδος αυτή προτιμάται επειδή μειώνει οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά.
Όταν η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει, το αρσενικό και το θηλυκό θα αρχίσουν να γίνονται πιο στοργικοί ο ένας προς τον άλλο.
Χαρακτηριστικές κινήσεις φλερτ (σχεδόν χορευτικές) και τάισμα στο στόμα είναι τα αδιάψευστα σημάδια.
 Όταν συμβαίνει αυτό είναι μόνο θέμα χρόνου πριν από το πρώτο αυγό.



 Θα πρέπει να πούμε ότι η επιλογή της μεθόδου αναπαραγωγής εξαρτάται αυστηρά από το ποιες είναι οι προθέσεις του εκτροφέα. 
Ο εκτροφέας  ξέρει καλύτερα από τον καθένα ποια μέθοδος είναι ιδανική για αυτόν ή αυτήν.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Μεταλλάξεις στο είδος Psittacula Krameri Manillensis ( Indian Ringnecked Parrot)


Ζευγάρι indian ringneck parrot στη φύση
Ο παπαγάλος Ringneck (Psittacula Krameri) εμφανίζεται σε άγρια κατάσταση στην Ασία (κυρίως Ινδία) και στην Αφρική, αλλά πλέον πληθυσμοί έχουν αποικήσει και στην Ευρώπη όπως και στη χώρα μας. Ως κατοικίδια έχουν κατακτήσει όλο τον κόσμο εξαιτίας της ομορφιάς αλλά και της ευφυίας τους. 
Ο ringneck αποτελείται από 4 υποείδη:
  • African Ringnecked parrot (Psittacula Krameri Krameri)
  • Indian Ringnecked parrot (Psittacula Krameri Manillensis)
  • Abbyssinian Ringnecked parrot (Psittacula Krameri Parvirostris)
  • Neumann's Ringnecked parrot (Psitttacula Krameri Borealis)
Ιδιαίτερο εκτροφικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω του πλήθους των μεταλλάξεων του, είναι το υποείδος Indian Ringnecked parrot. Οι μεταλλάξεις διαχωρίζονται από τον τρόπο κληρονομικότητας σε  αυτοσωμικές (επικρατή ή υπολοιπόμενη) και φυλοσύνδετες. Ο τρόπος που λειτουργούν οι μεταλλάξεις και μεταβιβαζονται από γενιά σε γενιά θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο. Στο παρόν άρθρο θα καταγράφουν μία προς μία με φωτογραφίες οι μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις στα ringneck διαχωρίζονται σε κύριες και στους συνδυασμούς τους. Οι κύριες μεταλλάξεις από τις οποίες προέρχονται και όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί τους αναλύονται επιγραμματικά  ως εξής:
  • Ino
  • Blue
  • Turquoise
  • Aqua
  • Dark
  • Violet
  • Grey
  • Misty
  • Cinnamon
  • Dominant edged
  • Pallid
  • Dilute
  • Clearheaded fallow
  • Cleartailed
  • Bronze fallow
  • Pied
  • Opaline
  • Fallow
  • Grizzle

  
Μεταλλάξεις στα Ringneck
  1.   Lutino

    Φυλοσύνδετη μετάλλαξη. Είναι ο παράγοντας ino σε ένα αρχέγονο πράσινο ringneck. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μετάλλαξη. Διακρίνεται από το έντονο κίτρινο χρώμα, την κόκκινη ίριδα του ματιού και τα ροζ πόδια με λευκά νύχια. Το ράμφος είναι κόκκινο. Η ουρά και τα φτερά πτήσης είναι λευκά. Το αρσενικό παρουσιάζει δαχτύλιο, μόλις ενηλικιωθεί, ροζ με λευκό. Μόνο το αρσενικό μπορεί να είναι φορέας αυτής της μετάλλαξης, ενώ το θυληκό που φέρει τον παράγοντα θα το εμφανίσει σίγουρα.  
  2. Grey-green (Olive)                                                                                                                                                                                 Επικρατή μετάλλαξη. Είναι ο παράγοντας grey σε ένα αρχέγονο πράσινο ringneck. Ο χρωματισμός του είναι σκούρο πράσινο (λαδί) και έχει γκρι πόδια και νύχια. Το ράμφος είναι κόκκινο. Η ουρά και τα φτερά πτήσης είναι πολύ σκούρο πράσινο. Το αρσενικό εμφανίζει τον κλασσικό δαχτύλιο ροζ με μαύρο. Οι εκπρώσοποι της μετάλλαξης μπορεί να είναι είτε μονού είτε διπλού παράγοντα, χωρίς φαινοτυπικά να αλλάζει τίποτα. Ο μόνος τρόπος να εξακριβωθεί αν είναι μονού ή διπλού παράγοντα, αν δεν είναι γνωστοί οι γεννήτορες, είναι μέσα από επιλεγμένες διασταυρώσεις.
  3.  Blue             

    Υπολειπόμμενη μετάλλαξη. Είναι ο παράγοντας blue σε ένα αρχέγονο πράσινο ringneck. Ο χρωματισμός του είναι ανοιχτό μπλέ. Το ράμφος είναι κόκκινο. Η ουρά και τα φτερά πτήσης είναι επίσης μπλέ. Τα πόδια και τα νύχια γκρι.Το αρσενικό εμφανίζει δαχτύλιο μαύρο με λευκό.
  4. Turquoise (Pastelblue)
    Υπολειπόμενη μετάλλαξη. Δρα ως συνεπικρατή μετάλλαξη στα blue ringneck. Ο παράγοντας turquoise είναι εμφανής μόνο στην σειρά των blue ringneck. Η εμφανισή του ποικίλει από ένα μπλε εώς ένα σχεδόν αρχέγονο πράσινο χρωματισμό. Το turquoise μπορεί να καλύπτει από 20 εώς 80 τοις εκατό τον χρωματισμό του πτερώματος εκτός από τα φτερά πτήσης. Το αρσενικό εμφανίζει δαχτυλίο μαύρο με λευκό εώς ροζ. Τα πόδια και τα νύχια είναι γκρι. Σπουδαία μετάλλαξη όχι μόνο λόγω της ομορφιάς της αλλά και για την περαιτέρω επιλεγμένη εκτροφή στις μεταλλάξεις.

  5. Aqua
    Υπολειπόμενη μετάλλαξη. Δρα ως συνεπικρατή μετάλλαξη στα blue ringneck όπως ακριβώς και το turquoise. Ο παράγοντας aqua είναι εμφανής μόνο στην σειρά των blue ringneck. Ολόκληρο το πτέρωμα έχει ένα χρωματισμό γαλαζοπράσινο. Το αρσενικό εμφανίζει δαχτύλιο μαύρο με  αχνό ροζ.

  6. Albino
    Συνδυασμός  του φυλοσύνδετου παράγοντα ino και του υπολειπόμενου παράγοντα blue. Λευκός χρωματισμός σε όλο το πτέρωμα. Τα αρσενικά του είδους δεν παρουσιάζουν καθόλου δακτύλιο. Φέρει κόκκινη ίριδα ματιού και ροζ πόδια με λευκά νύχια.
Συνεχίζεται...


Ένα απλό πρόγραμμα που γνωρίζοντας τους γεννήτορες μπορούμε να καταλήξουμε στον γονότυπο και φαινότυπο των απογόνων είναι το παρακάτω. Είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να πάρουμε συγκεκριμένους απογόνους μέσω επιλεγμένων διασταυρώσεων. Αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον γονότυπο των γονιών και στηριζόμαστε στον φαινότυπο τους δεν αποκλείονται και οι ευχάριστες εκπλήξεις.









Plum - headed Parrot (Psitacula Cyanocephala)


Ο παπαγάλος plum-headed είναι από τους πιο εντυπωσιακούς παπαγάλους της Ασίας. Το αρσενικό του είδους είναι πραγματικά πανέμορφο και σε χρώματα συγκρίνεται μόνο με εξωτικά παραδείσια πουλιά. Με μέγεθος στα 34cm μαζί με την τεράστια ουρά του είναι αισθητά μικρότερος από το ringneck. Στη φύση ζει στην Ινδία, στην Σρι Λάνκα, στο Πακιστάν και Νεπάλ. Ως κατοικίδια είναι φιλήσυχα με σχετικά χαμηλό θόρυβο. Ευφυΐα αντίστοιχη των ringneck και ικανότητα ομιλίας περιορισμένη αλλά επιβεβαιωμένη. Τα θηλυκά ενίοτε μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιθετικά προς τα αρσενικά και χρειάζεται προσοχή.

Μορφολογία

Τα ενήλικα (2 χρονών) αρσενικά φέρουν ένα όμορφο διακριτό μοβ ως κοκκινωπό κεφάλι με μια μπλε απόχρωση στον αυχένα και έναν μαύρο δακτύλιο. Τα δύο μεγαλύτερα φτερά της ουράς είναι μπλε με ένα άσπρο τελείωμα. Ο κορμός είναι πράσινος τα φτερά σκούρα πράσινα με σκούρα κόκκινα σημάδια στους ώμους. Το πάνω ράμφος είναι ανοικτό κίτρινο και το κάτω μαύρο. Τα ενήλικα θηλυκά  φέρουν ένα γκρι διακριτό κεφάλι χωρίς δακτύλιο στον αυχένα. Δεν έχουν σημάδια στους ώμους. Έχουν το ίδιο ράμφος και ουρά με τα αρσενικά. Και τα δύο φύλα έχουν γκρι πόδια. Τον πρώτο χρόνο όλα μοιάζουν με το θηλυκό στο δεύτερο και μαζί με την ενηλικίωση επέρχονται τα χαρακτηριστικά του αρσενικού.


Αναπαραγωγή

Ζευγαρώνουν στην χώρα μας Μάρτιο με Απρίλιο σε ξύλινη φωλιά 20Χ20Χ40 cm. Γεννούν 4-6 αυγά. Η εκκόλαψη γίνεται σε 22 ημέρες περίπου. Μετά από περίπου 45 ημέρες τα μικρά αφήνουν την φωλιά. Ένα μήνα αφότου αφήσουν την φωλιά τα μικρά ανεξαρτητοποιούνται πλήρως.

Μεταλλάξεις

Ήδη μέσω επιλεγμένων διασταυρώσεων χρησιμοποιώντας ενίοτε και τα Ringneck υπάρχουν αρκετές μεταλλάξεις. Υπαρκτές , επιβεβαιωμένες αλλά δυσεύρετες. Θεωρητικά δύναται να παραχθούν όσες μεταλλάξεις υπάρχουν και στο πολύ συγγενικό τους είδος των ringneck.

Lutino


Blue


Opaline